Groeien

‘Met GreenSwitch houden we het stuur in handen'

VDE Plant streeft ernaar op een duurzame en schone manier kamerplanten te produceren. De vraag naar groen, gezond, sociaal en duurzaam neemt toe, zegt mede-eigenaar Karin van der Eijk. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen en respect voor mens en milieu zijn thema’s waar we ons als bedrijf continu verder in ontwikkelen. Met ons merk Intenz dragen we bij aan een groene lifestyle.”

Het gesprek bij VDE Plant vindt plaats in een geïmproviseerde kantine, op de picknickbank en tussen de groene kamerplanten. Een sfeervolle entourage, ook al is die tijdelijk, want het bedrijf gaat met het eigen personeel de bestaande kantine verbouwen, vertelt Karin van der Eijk. Op het familiebedrijf in Woubrugge worden al ruim 75 jaar tropische en luchtzuiverende kamerplanten gekweekt voor de consument. Daarbij staat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel, door onder andere geïntegreerd te telen, zuinig om te gaan met water, met gerecyclede teeltpotten te werken en het gebruik van een WKK.

Een van de speerpunten op het bedrijf is zuinig omgaan met water. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de planten in de kassen, vervolgt Van der Eijk. “We zijn in 1994 met het recirculeren van water begonnen. Hierdoor besparen we op water en voedingsstoffen. We bemonsteren het water dat terugkomt van de planten, niet elke plant haalt elk element in dezelfde verhouding uit het water. Daar baseren we dan weer de voedingsschema’s op. Op het moment dat de retoursilo’s niet meer vol genoeg zitten, worden die aangevuld met schoon water. Dan zit er te weinig voeding in. Op basis van analyses van de voedingsstoffen die er nog wel inzitten, bepalen we het nieuwe recept.”

'Een gesloten bedrijfssysteem is cruciaal voor verdere stappen'

GreenSwitch

VDE Plant voegt sinds een jaar ook het product GreenSwitch Original van Van Iperen aan het water toe. Dit is een duurzaam geproduceerd product waarvoor afvalproducten worden opgewaardeerd tot een hoogwaardige nitraatmeststof voor de glastuinbouw, legt teamleider Tuinbouw Gerard Bok van Van Iperen uit. “Het GreenSwitch proces is een duurzaam, vrijwel CO2-neutraal productieproces op basis van de Pure Green technologie. De stikstof is hierbij afkomstig uit dierlijke mest. De drijfmest gaat in een biogasinstallatie en de ammonium wordt uit de dunne fractie gestript. Bacteriën zetten het ammonium om in een nitraatoplossing, die verder wordt geconcentreerd tot het eindproduct kalisalpeter.”

Kwaliteit
plant behouden

Van Iperen wil met reststromen mooie producten maken, waarmee het bedrijf kan bijdragen aan de weg naar een klimaatneutrale land- en tuinbouw, aldus Bok. “De veehouderijsector kampt met een mestoverschot en een stikstofprobleem, terwijl de glastuinbouw de CO2-footprint moet verkleinen. Het GreenSwitch productieproces heeft een verwaarloosbare CO2-footprint. Door het gebruik van dit product wordt niet alleen de footprint aanzienlijk verkleind, tegelijkertijd wordt ook de stikstofkringloop hersteld. Bovendien wordt voor het productieproces van GreenSwitch geen gas gebruikt, met de biovergister wordt juist gas geproduceerd. De GreenSwitch kalisalpeter gaat in de tankwagen naar VDE Plant toe, wat minder belastend voor het milieu is dan bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal.”

GreenSwich sluit goed aan op het bestaande watersysteem van VDE, aldus teeltspecialist Robert Jan Veens, ook omdat de kalisalpeter in de bulk wordt geleverd. “We mengen de kali samen met andere elementen in een mestbak. Die mix wordt toegevoegd aan het water. Ik zit op dit moment op een analyse te wachten om na te rekenen of het recept nog klopt, maar met GreenSwitch houden we het stuur in handen.” VDE Plant gebruikt de kalisalpeter nu een jaar en de resultaten zijn goed. “Je kunt in ons geval alleen maar werken met hoogwaardige producten, zodat je zeker weet dat de kwaliteit van de plant blijft behouden. Wij merken echter geen verschil. Dat was een belangrijke voorwaarde voor ons, maar daarin vertrouwen we op de specialistische kennis van Van Iperen. Met andere producten van natuurlijke oorsprong is dit veel moeilijker, hierbij komen de voedingselementen vaak pas na omzetting vrij.”

Footprintberekening

De groen geproduceerde kalisalpeter is wel wat duurder dan vergelijkbare producten. De motivatie om GreenSwitch te gebruiken is omdat afvalstromen worden omgezet in gebruikswaarde, zegt Karin van der Eijk. “Als ook andere elementen via natuurlijke processen kunnen worden geproduceerd, staan wij daar richting Van Iperen voor open. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een veenvervanger voor onze potplanten. Ook dat heeft met de circulaire gedachte te maken. We gebruiken al wel houtvezel, maar op dit moment is dat niet de grondstof die veen volledig kan vervangen.”

VDE laat sinds 2015 door Greenhouse Sustainability het inputproces in kaart brengen en de footprint berekenen. De CO2-footprint is een complex iets, vindt Veens, maar je weet wel welke richting je als bedrijf uitgaat. “Het analyseren van processen helpt je inzicht te krijgen in waar de impact groot is. Daar kun je de verbeterruimte in opzoeken. Of het recirculeren van alle meststoffen de CO2-footprint verlaagt, is een moeilijke vraag. Je kunt de grootste impact maken door alles wat je op je bedrijf hebt, daar te houden. Op het moment dat je naar restproducten van anderen gaat kijken, komt dat al snel in gevaar. De input is dan mogelijk wel duurzaam, maar het gevolg is dat je gaat uitstoten. Een gesloten bedrijfssysteem is cruciaal voor verdere stappen hierin.”

Nieuwe trend: hydroponie


Een antwoord op de discussie van veenvrij telen is er overigens al wel bij VDE Plant: hydroponie. Deze nieuwe trend in de plantenwereld is een serieuze tak binnen het bedrijf geworden. “We hebben ruim 20 lijnen, allemaal verschillende soorten in glas, voor ieder wat wils”, aldus Van der Eijk. “Het concept is ontstaan met een plant die eigenlijk uit het assortiment zou worden gehaald. Die plant had supermooie witte wortels, maar die konden we niet laten zien. Dus hebben we de plant uitgespoeld en haar in een glas gezet. Dat concept plaatsten we op internet en vervolgens werd het opgepakt door tv-tuinman Rob Verlinden. Toen ging het balletje heel snel rollen.”

Hydroponie is duurzaam, benadrukt Van der Eijk. De planten gaan lang mee omdat ze in het water verder groeien en zich ontwikkelen. “Wij kijken als kwekers tijdens de teelt onder andere naar de wortels, dat idee willen we met hydroponie ook naar de consument toebrengen. Tegelijkertijd willen we andere toepassingsmogelijkheden laten zien als woonaccessoires. Bovendien zijn de plantconcepten makkelijk te verzorgen, je ziet direct of de plant water nodig heeft. En last but not least: planten maken mensen blij en gelukkig!”

Deel dit artikel
Terug naar artikelen