Werken&Leren

LEREN VAN ELKAAR TIJDENS TRAINEESHIP

Rabobank zoekt voortdurend naar jong talent. Nieuwsgierige, positieve en veerkrachtige mensen die zichzelf, de bank en de wereld beter willen maken. Elk half jaar krijgen zo’n 100 young professionals daarom de kans om een traineeship te volgen en een kijkje in de keuken te nemen. Zo volgt Mariëlle (24) momenteel het coöperatief traineeship onder begeleiding van ‘ervaren rot’ Ed.

Mariëlle is geen vreemde in de agrarische wereld. Haar vader was actief in de bollenteelt, zelf hielp ze als kind ook met bollenpellen en haar vriend runt een akkerbouwbedrijf. “Wat dat betreft ben ik altijd wel betrokken geweest bij deze sector”, zegt ze. Toen ze bedrijfseconomie ging studeren, twijfelde ze aanvankelijk nog wel of ze zelf ook in de land- en tuinbouw aan de slag wilde. Een traineeship van anderhalf jaar bij Rabobank bood uitkomst. “Rabobank gaf mij de kans om te ontdekken waar mijn kwaliteiten en passie liggen. In vier delen maak je kennis met alle disciplines van Rabobank, waarbij je telkens een nieuwe opdracht krijgt die je met andere trainees moet uitvoeren. Tegelijkertijd werk je aan een traject voor persoonlijke ontwikkeling, waardoor je op persoonlijk vlak ook kunt groeien.”

'Vooral ook je boerenverstand gebruiken om ondernemers te helpen'

Op dit moment zit Mariëlle in het laatste deel van haar traineeship, die zij invult op de afdeling Food & Agri. Een tak van sport die dicht bij haar staat en waar zij zich toch ook op professioneel vlak in thuis lijkt te voelen. Ed, al vele jaren werkzaam bij Rabobank, is blij met de komst van Mariëlle op zijn afdeling. “Als je ergens al lang werkt, ben je snel geneigd om dingen op basis van gewoonte te doen. Maar als je als bedrijf voortdurend in beweging wilt zijn, werkt dat niet. Daarom ben ik blij met een jong enthousiast iemand als Mariëlle, die mij de mogelijkheid geeft om ook mijzelf te vernieuwen.”

Altijd een beetje trainee

Volgens Ed is het belangrijk dat er voortdurend jonge mensen met frisse ideeën binnen de organisatie aan de slag gaan. “Binnen Food& Agri ondersteunen wij ondernemers in binnen- en buitenland, van zaadje tot supermarkt. Vroeger was Rabobank primair een geldleverancier voor ondernemers. Tegenwoordig zijn wij vooral een vertrouwenspersoon. We luisteren naar de ideeën die ondernemers hebben en brengen verschillende partijen ook bij elkaar om hun ambities te verwezenlijken. Je ziet in de tuinbouw een nieuwe generatie opstaan. Daarom is het goed dat we ook binnen Rabobank blijven verjongen. Het traineeship geeft jong talent de kans om mee te kijken, mee te werken en pas dán een keuze voor de toekomst te maken. Een unieke propositie!” Mariëlle is op haar beurt blij met de support die zij van Ed krijgt. “Er zit zoveel kennis binnen Food & Agri en ik kan enorm veel van Ed leren. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat je niet te veel moet verzanden in regeltjes,

maar vooral ook je boerenverstand moet gebruiken om ondernemers te helpen. Dat vind ik mooi. Door de ervaring van Ed kan ik in het vak groeien.” Mariëlle voelt zich thuis bij Rabobank en krijgt een steeds beter beeld van haar toekomst. Al is het volgens haar belangrijk om jezelf blijvend te ontwikkelen, ongeacht in welke fase van je loopbaan je zit. “Je moet eigenlijk altijd een beetje trainee blijven, op mensen durven afstappen, vragen hoe zij tegen dingen aankijken en aan jezelf blijven werken.” Ed is het daarmee eens: “Dat is goed voor jezelf én voor het bedrijf waar je werkt. Zo houd je ook plezier en uitdaging in je werk. Dus kies niet te snel een richting, oriënteer je eerst goed en ontdek wat écht bij jou past. Het traineeship bij Rabobank kan daarbij helpen.”

Lees meer over het traineeship van Rabobank

Deel dit artikel
Terug naar artikelen