Ondernemen

SIERTEELT WAPENEN TEGEN CRIMINALITEIT

Steeds vaker misbruiken criminelen het distributienetwerk van de sierteeltsector voor het vervoeren van verdovende middelen. Soms zonder dat telers, exporteurs en transporteurs zich daarvan bewust zijn, steeds vaker ook door omkoping of intimidatie. Het programma Weerbare Sierteeltsector helpt bedrijven en individuen om zich beter tegen deze praktijken te wapenen.

Nederland staat internationaal bekend om zijn fijnmazige logistiek en gestructureerde sierteeltsector. De georganiseerde misdaad heeft dat ook ontdekt en gebruikt de sector voor illegale activiteiten. Zo worden harddrugs steeds vaker vervoerd tussen partijen bloemen en planten. Daarmee duperen zij kwekerijen, handelsbedrijven en transporteurs. Tegelijkertijd worden ook individuele medewerkers slachtoffer van deze praktijken, die vaak gepaard gaan met oplichting, intimidatie en chantage.

Steven van Schilfgaarde: 'We krijgen een steeds beter beeld van de kwetsbaarheden in de sector'

Heel Europa door

Verschillende partijen, waaronder politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, de gemeenten Westland, Katwijk, Aalsmeer en Uithoorn en Royal FloraHolland, zetten daarom het programma Weerbare Sierteeltsector op. “Er kwamen steeds vaker signalen binnen dat er ondermijnende activiteiten plaatsvonden binnen de sierteelt”, geeft burgemeester Bouke Arends van gemeente Westland aan. “We zijn dat gaan onderzoeken en het bleek dat er echt wel serieus wat aan de hand is. Waar de haven van Rotterdam de importeur van drugs is, is de sierteeltsector de exporteur. En als die producten eenmaal in de vrachtwagen zitten, gaan ze ongemerkt heel Europa door. Dat is voor ons toch wel het vliegwiel geworden om dit probleem aan te pakken. We hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk te werken aan het weerbaar maken van de sec- tor tegen die negatieve invloeden van buitenaf.”

Reputatie van de sector

Royal FloraHolland was vanaf de start bij het programma betrokken. “Wij vinden het heel belangrijk dat medewerkers, klanten en externe dienstverleners zich veilig kunnen bewegen op onze terreinen en zich ook veilig voelen”, zegt Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland. “De neveneffecten van deze criminaliteit zijn heel slecht voor ons gevoel van veiligheid, de daadwerkelijke veiligheid en het imago van de sector. De aanpak Weerbare Sierteeltsector helpt om een veilige hubomgeving te creëren voor iedereen.” Van Schilfgaarde erkent dat de sector lange tijd weinig oog had voor criminaliteit binnen de sierteelt, vanwege het ontbreken van grote misstanden. Maar hij vindt het gezamenlijke programma een stap in goede richting. “Wij krijgen een steeds beter beeld van de kwetsbaarheden in de sector. Door het delen van

inzichten en informatie kunnen we in samenwerking tussen publieke en private partijen actie nemen en ons beter verweren.” Inmiddels zijn op de veilingterreinen verschillende maatregelen genomen, geeft Van Schilfgaarde aan. Denk daarbij aan toegangspasjes voor de kantoren en kentekencontrole van alle voertuigen. Zo is duidelijk wie zich op de terreinen begeven. Daarnaast is het volgens de CEO van Royal FloraHolland belangrijk dat mensen elkaar gaan aanspreken op hun gedrag. En dus is een brede bewustwording van belang. “We doen het niet alleen voor onze eigen medewerkers, maar voor de hele sector. De Nederlandse sierteelt is uniek in de wereld en vormt een enorm belangrijke draaischijf. Het gaat dus ook om de reputatie van de sector als geheel en het beschermen van onze toekomst.”

Zichtbaar en onzichtbaar

De aanpak Weerbare Sierteeltsector biedt ondersteuning door middel van advies en kennissessies en in overleg met de betrokken partijen worden verbeteringen doorgevoerd. “We willen mensen bewust maken van de aantrekkingskracht die de logistieke kwaliteit van de sector heeft op criminelen en ondernemers wijzen op de gevaren”, geeft programmamanager Bas van Delden aan. “Daarnaast willen we duidelijk maken dat mensen zelf veel kunnen doen om de risico’s te beperken. Praat er met elkaar over, wees alert op zaken die niet kloppen en maak melding van verdachte omstandigheden. Alleen door samen te werken kunnen we de criminaliteit terugdringen.”

Van Schilfgaarde meent dat het belangrijk is om zowel onzichtbaar als zichtbaar aanwezig te zijn. Zo is in Aalsmeer en in Naaldwijk een Centrum Weerbare Sierteelt, waar medewerkers van de samenwerkingspartners elkaar treffen. Bovendien lopen er meer mensen in uniform rond. “Als je niets ziet, denken mensen dat er niets gebeurt. Ook al gebeurt er onderhuids heel veel. De aanwezigheid van mensen in uniform heeft vooral een preventieve werking, maar het feit dat ze nu vaker op onze terreinen rondlopen geeft wel een verhoogd gevoel van veiligheid, dat is ook belangrijk.”

Burgemeester Arends hoopt dat meer partners zich aansluiten en verantwoordelijkheid nemen. “Daarover worden gesprekken gevoerd, bijvoorbeeld in de transportsector en de sierteeltproductie. Voor veel partijen is het best spannend hoe je met dit thema omgaat. Het is belangrijk dat mensen zich veilig voelen om misstanden te melden. Het is aan ons om dat naar hen toe te borgen.”

Meer weten? Lees het hier!

Deel dit artikel
Terug naar artikelen