
FRESHPRODUCE TOOL
Tijdens zijn studie had hij al interesse in de aantoonbaarheid van duurzaamheid. Als LCA-specialist binnen Greenhouse Sustainability brengt Cas Steenbergen dat ook in de praktijk. De afgelopen twee jaar hielp hij tal van bedrijven met hun footprintberekening. Met de FreshProduce Tool wil hij nu ook groentetelers verder op weg helpen met hun footprint.
Tekst: Jacco Strating
Fotografie: Lianne Torn-Boschman
Cas studeerde milieueconomie in Wageningen en hield zich bezig met diverse milieuvraagstukken. Na zijn studie werkte hij enige tijd als duurzaamheidsconsultant in verschillende sectoren. Bij Greenhouse Sustainability kreeg hij ruim twee jaar terug de kans om zich verder te specialiseren op gebied van levenscyclusanalyse (LCA). “Ik heb inmiddels heel wat footprints van verschillende soorten bedrijven berekend en via derde partijen laten valideren. Denk aan bedrijven op het gebied van substraten, meststoffen en gewasbescherming, maar ook kwekerijen en retail.” Zijn liefde voor de tuinbouw ontstond pas na zijn studie, geeft Cas aan. “Tijdens mijn opleiding kwam ik er wel mee in aanraking, maar in de praktijk heb ik de sector pas echt leren kennen.” Wel heeft hij altijd sterk geloofd dat cijfers en wetenschappelijke onderbouwing de sleutel zijn tot effectieve veranderingen. “Ik wilde cijfermatig aantonen wat het effect is van het menselijk handelen zoals produceren en telen, uitgedrukt in milieu-impact. Nu help ik met het verlagen van de footprint door bedrijven te voorzien van datagedreven besluitvorming. Via scenario-modellering kwantificeer ik de effecten van reductieplannen, wat resulteert in een duidelijke roadmap voor emissiereductie.”

FreshProduce Tool
Want in de tuinbouw vinden complexe handelingen plaats, geeft Cas aan. “Je moet een hele teelt in kaart brengen, waarbij je afhankelijk bent van de natuur. Als een ziekte optreedt, zijn pesticiden nodig. Daarvoor moet je iets weten over chemie, maar ook over verpakkingen. Er komen dus heel veel dingen samen in de tuinbouw.” Greenhouse Sustainability begon in de sierteelt, maar zet nu ook nadrukkelijk stappen in de groentesector. Telerscoöperatie Oxin Growers klopte aan met het verzoek om een specifieke tool voor hen te ontwikkelen. Dit leidde tot de FreshProduce Tool, waarmee groentetelers nu ook aan de slag kunnen om hun footprint te berekenen. “In de basis is deze tool gelijk aan de Flori Footprint Tool”, zegt Cas. “Het verschil zit in de oogst. We berekenen niet per plant of steel, maar per kilogram eetbaar product. Het gaat dus enkel om de vrucht, niet om de schil. Daarnaast krijgen agf-producten na de oogst vaak nog een behandeling en gaan ze in de opslag voordat ze naar de handel gaan. Uiteindelijk wordt het product ook opgegeten en je houdt voedselafval en niet-eetbare fractie over. Dat nemen we ook allemaal mee in de berekening.”

De FreshProduce Tool kan per bedrijf en per situatie worden aangepast, geeft Cas aan. “Voordat we met een bedrijf starten, hebben we een kick-off moment. Daar bespreken we de specifieke omstandigheden en bijzondere zaken waarmee we rekening moeten houden. Op basis van al die informatie blijven we de tool doorontwikkelen en krijg je een steeds betere tool én een steeds betere rekenstandaard.” Die rekenstandaard, de FreshProducePEFCR, werd een paar maanden terug gelanceerd. “Hoe meer wij spreken met telers, hoe meer terugkoppeling wij kunnen geven aan de betrokken partijen om de officiële rekenstandaard te updaten. Die feedbackloop is dus heel belangrijk.” En naarmate meer telers gebruik maken van de FreshProduce Tool zal de tool ook steeds beter worden, meent Cas. “Ik merk dat we steeds meer samenwerken met partijen die hun footprint ook vanuit interne motivatie willen berekenen. Zo kunnen we de tool met elkaar blijven verbeteren."
"Wij stoppen nooit met innoveren. De tool is altijd in ontwikkeling, gedreven door de meest recente technologische inzichten én praktische behoeften van de gebruikers. Zo garanderen we dat gebruikers vandaag en morgen de beste tool in handen hebben.” Het doel van de FreshProduce Tool is om telers in staat te stellen hun footprint zelf te berekenen. Voor de een is dat makkelijker dan voor de ander. Greenhouse Sustainability biedt daarbij ondersteuning waar nodig. “We proberen de tool bovendien steeds laagdrempeliger te maken, zodat iedereen daarmee uit de voeten kan.” Want Cas verwacht dat iedereen straks ook daadwerkelijk de stap naar een footprintberekening gaat maken. “Aan de ene kant komt er een stuk regelgeving aan en gaan retailers er meer en meer naar vragen. Dus je moet er wel in mee gaan. Maar het is ook belangrijk om zelf inzichten in je bedrijfsvoering te krijgen. Op basis van die inzichten kun je keuzes maken om te verduurzamen, die in het beste geval ook kunnen leiden tot economisch voordeel.”