Ondernemen

QPI en Oxin Growers vormen de perfecte match

Het is schaken op een heleboel borden tegelijkertijd. De afstemming tussen 230 telers die zijn aangesloten bij Oxin Growers en hun ruim 400 afnemers. Volumes, bestemmingen, verpakkingen, prijzen, kwaliteit, certificaten; het is een ingewikkelde puzzel die elke dag opnieuw gelegd moet worden. QPI (Quality Produce International) is één van die partijen in het spel en commercieel directeur Joost van der Voort weet de samenwerking met Oxin Growers krachtig samen te vatten: ”We zijn blij met elkaar.”

Tekst: Ton van der Vliet
Fotografie: Sharon Schouten / Aranka van Dijk

Ruud den Boer werkt ruim vier jaar bij Oxin Growers, waarvan anderhalf jaar als commercieel directeur. De coöperatie telt 35 medewerkers die de belangen van de aangesloten glastelers behartigen. ‘Ontzorgen’ is daarbij het sleutelwoord. Een pittige opgave, want de aangesloten glastelers variëren in omvang van 1 tot wel 200 hectare. Het gaat bovendien om maar liefst 40 verschillende gewassen, zowel vollegrondsgroenten, fruit als glasgroenten. Glasgroente is goed voor 1.140 hectare, waarvan 668 hectare paprika’s. Gerrit Roest is productmanager paprika’s bij QPI en vertoeft dagelijks in de ‘dynamische driehoek’ tussen teler, handel en afnemers. De 10 Oxin-telers die paprika’s aan QPI leveren, heeft hij bijna dagelijks aan de telefoon. “Beleveringen veranderen per dag en soms per uur. Als ik Duijnisveld eens een dagje niét heb gebeld, krijg ik de volgende dag te horen ‘heb je gisteren wel gewerkt dan?!’ haha!”.

1 miljard omzet
De totale omzet van de bij Oxin Growers aangesloten telers nadert inmiddels de 1 miljard euro. Toch slagen ze erin om hun leden zo veel mogelijk werk uit handen te nemen. Elders op deze pagina is te lezen hoe weinig tijd Duijnisveld daaraan kwijt is. Oxin Growers doet de contractonderhandelingen en wil voor haar leden de best mogelijke prijs uit de markt halen. Maar Oxin Growers helpt de leden ook om hun certificeringen op orde te krijgen en biedt ondersteuning op het gebied van duurzaamheid. Bovendien is Oxin Growers een erkende telerscoöperatie en heeft daardoor recht op SIG&F-subsidie. Ruud den Boer: ”De wet- en regelgeving in de agf-wereld wordt steeds lastiger en ingewikkelder. We hebben een team van vijf personen dat zich bezighoudt met SIG&F-subsidie, twee medewerkers die zich richten op duurzaamheid, en voor certificering en voedselveiligheid hebben we op dit moment één specialist in huis maar binnenkort komt daar nog iemand bij.”

'Schoolvoorbeeld van hoe je in de keten met kunt samenwerken'

Generatie jonge telers

QPI, met zo’n 250 medewerkers (100 vast, 150 flex) op de hoofdvestiging in De Lier en nog een vestiging in Spanje, werkt met verschillende telersverenigingen samen. Joost van der Voort: “De samenwerking met Oxin Growers is de meest vergaande. Voor ons een schoolvoorbeeld van hoe je kunt samenwerken in de keten. Zo staan de dozen van ons eigen huismerk Sensation bij Duijnisveld. Die zet je niet zomaar ergens neer, dat doe je alleen bij telers waarvan je weet dat die 100 procent bezig zijn met hun product en waar je erop kunt vertrouwen dat ze aan de allerhoogste kwaliteitseisen voldoen.”

Uiteraard werkt QPI met zijn eigen kwaliteitscontroleurs, maar ook Oxin Growers waakt daar zorgvuldig over. Den Boer: “De afdeling productcontrole en -begeleiding is meer dan enkel ‘keurmeester’. Ver voordat er ook maar één paprika wordt geplukt, kijken zij al mee hoe het gewas erbij staat. En ze fungeren als vraagbaak als de teler een vraag over het gewas heeft.” Om een antwoord te hebben op de toenemende vergrijzing in de agf-wereld is Young Oxin Growers in het leven geroepen. Een dertigtal jonge telers heeft zich daarbij inmiddels aangesloten. “We bieden de jongeren cursussen aan, bijvoorbeeld op gebied van leidinggeven”, zegt Den Boer. “En we organiseren activiteiten die buiten hun comfortzone liggen. Zo hebben we recent een excursie gemaakt naar Schmidt Zeevis in Rotterdam. Met het oog op de toekomst van de tuinbouw vinden we het van veel belang deze nieuwe generatie jonge telers zich aan onze vereniging verbindt.”

‘FOCUS OP KWALITEIT EN FLEXIBILITEIT DANKZIJ 100% AFNAME’

Vele miljoenen kilo’s paprika’s zetten ze jaarlijks af bij Duijnisveld Paprika’s. Hoeveel tijd de afhandeling daarvan kost? Leo Duijnisveld (56) trekt even een zorgelijk gezicht. Om vervolgens met een brede grijns te antwoorden: ”Niet meer dan een kwartiertje, denk ik. Per week dus hè!” De familie Duijnisveld zit al sinds 1930 in de teelt en vanaf 1967 zijn dat paprika’s. Klein begonnen in het Westland, en sinds 2006 in Nieuwveen/De Kwakel waar ze 18 hectare onder glas hebben. In diezelfde periode werden ze lid van Oxin Growers en dat betekent onder andere dat ze weinig tijd kwijt zijn aan de administratie. 100 procent van hun afzet leveren ze aan een vaste afnemer. De telerscoöperatie neemt daarbij het volledige proces van prijsonderhandeling tot het borgen van de afzetovereenkomst voor haar rekening. “Oxin Growers verzorgt ook de volledige facturatie. Het enige wat wij nog moeten controleren is of het aantal kilo’s klopt.”

Een stuk rust
Ze werken al jaren op deze manier, en dat bevalt ze prima. Leo en zijn neef Ruud hebben de huidige onderneming gezamenlijk opgezet. Leo’s echtgenote Saskia is de derde vennoot. Maar inmiddels loopt de vierde generatie zich ook al warm; dat zijn Mandy (21, dochter van Leo) en Rick (25, zoon van Ruud). “Aansluiting bij Oxin Growers geeft ons een stuk rust. Waardoor we ons volledig kunnen concentreren op de kwaliteit van onze paprika’s én we snel kunnen schakelen als er veranderingen zijn bij het verpakken,” aldus Mandy. Zij is verantwoordelijk voor de ‘schuur’ waar dagelijks tussen de 40.000 en 50.000 kilo paprika’s klaar worden gemaakt voor transport naar onder andere Engeland, Ierland, maar ook naar de VS en Japan. Elk uur van de dag is daar anders. De ene afnemer heeft ineens méér nodig, de ander minder.

Een partij bestemd voor Engeland kan zomaar omgeboekt worden naar de VS, wat andere dozen en pallets vraagt. Leo: “Dan moet je niet gaan zitten ‘kwarren’, maar je flexibel opstellen en er gewoon voor zorgen dat de klant er verder geen omkijken naar heeft. En in dat snelle schakelen zijn we vrij goed.”

Stabiele koers
Heel stabiel, zo laat de koers van Duijnisveld zich het best omschrijven. Ze werken al een kwart eeuw samen met hetzelfde uitzendbureau, beperken zich puur tot rode paprika’s en voelen zich thuis bij de vaste afname. Leo: ”In de beginjaren, toen we nog niet bij een telerscoöperatie waren aangesloten, vond ik de vrije handel best spannend. De prijs kon in enkele dagen zomaar halveren, dus schakelde je al je familieleden in om in het weekeinde nog snel te oogsten. Toen vond ik dat een sport waarmee je goed geld kon verdienen. Nu zijn we daar te groot voor geworden en regelt Oxin Growers de afzet.”

Onder de vleugels van Oxin Growers voelen ze zich comfortabel. “Als iets goed gaat waarom zou je dan veranderen?” Waarmee niet gezegd is dat ze vastgeroest zijn. Integendeel. De grotendeels gerobotiseerde verpakkingslijn – ‘wat vroeger onze totale jaarproductie was, draaien we daar nu met acht personen in één week weg!’ - is daarvan een lichtend voorbeeld. “We staan altijd open voor nieuwe ideeën. We zijn nooit de eerste, maar zitten wel bij de eerste vijf!” Nieuwe inzichten doen ze onder andere op via Oxin Growers, want Mandy is al enkele jaren lid van Young Oxin, waar ze regelmatig met leeftijdgenoten uit de telerswereld van gedachten wisselt over allerlei actuele thema’s. “De laatste keer ging het over bedrijfsovernames. Ik vond het superleuk en heel interessant.”

Deel dit artikel
Terug naar artikelen