Werken&Leren

‘JE KUNT ALLES LEREN, ONGEACHT JE ACHTERGROND’

Ken je dat verhaal van die communicatiestudent die een leerwerktraject startte bij een veredelingsbedrijf? Waarschijnlijk niet, want de route die Charlotte (29) aflegde lag niet heel erg voor de hand. Toch raadt zij iedereen aan om haar voorbeeld te volgen. “Ik gun iedereen deze ervaring en een baan om elke dag met plezier naartoe te gaan.”

In oktober werkte Charlotte precies een jaar bij Rijk Zwaan in De Lier. Rijk Zwaan is een veredelingsbedrijf dat nieuwe groenterassen ontwikkelt en de zaden wereldwijd verkoopt aan telers. Haar man werkte al bij het bedrijf en was degene die Charlotte wees op het leerwerktraject binnen Rijk Zwaan. “Ik had communicatie gestudeerd, maar daar lag niet mijn passie en ik wist eigenlijk ook niet wat ik echt wilde doen. Met het leerwerktraject wil Rijk Zwaan juist mensen van buiten de tuinbouw aantrekken en intern opleiden. Ik heb het altijd leuk gevonden om te tuinieren en om met planten bezig te zijn, dus ik heb de sprong gewaagd. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit de beste keuze van mijn leven is geweest!”

'Dit is de beste keuze van mijn leven geweest'

Precisie-werk

Charlotte is nu Assistant Pollination, een functie waarin zij een groep medewerkers aanstuurt die zich bezighouden met de bestuiving. “Ik zorg dat op elke afdeling voldoende mensen aanwezig zijn, dat het stuifmeel in de juiste hoeveelheden klaarstaat, dat de benodigde spullen klaarstaan en ik monitor of zij het op tijd redden met hun werkzaamheden. Het bestuiven is een belangrijk onderdeel bij het ontwikkelen van nieuwe groentezaden. En het is ook precisiewerk, omdat de bloemen klein zijn en wij de stuifmeeldraden eruit moeten halen. Daarom is het zaak dat allesgoed wordt voorbereid en daar mag ik dus aan bijdragen."

Onderdeel voedselketen

Zoals gezegd volgt Charlotte een leerwerktraject, waardoor er extra aandacht aan haar wordt besteed. “Ik wist tot een jaar geleden niet wat werken in de tuinbouw precies inhielden was zelfs nog nooit in een kas geweest. Ook zeiden de functies binnen Rijk Zwaan mij niet zoveel. Maar ik raakte al snel onder de indruk tijdens een rondleiding door het bedrijf en de kassen. Het leerwerktraject biedt mij de kans om in het bedrijf te groeien en de tuinbouw nog beter te leren kennen. Ik ben alle collega’s die mij het afgelopen jaar hebben geholpen en die geduld met mij hadden super dankbaar. Ik ben echt uitgedaagd en kon daardoor groeien. Inmiddels voel ik ook echt dat ik deel uitmaak van de Rijk Zwaan-familie."

Teamwork staat binnen Rijk Zwaan centraal, zo ervaart Charlotte. “Je staat er nooit alleen voor, de collega’s zijn heel zorgzaam. Sowieso is Rijk Zwaan een heel warm bedrijf waar je je snel op je gemak voelt. Je kunt jezelf zijn, kunt alles zeggen en er wordt van alles georganiseerd om de band tussen collega’s nog beter te maken. Bovendien kun je hier onderdeel zijn van de wereldwijde voedselketen, je kunt echt iets bijdragen met jouw werk. Ik kan het iedereen daarom aanraden om ook dit traject te volgen. Ik gun iedereen deze ervaring en een baan om elke dag met plezier naartoe te gaan. Het maakt niet uit wat jouw achtergrond is, je kunt hier alles leren.”

Lees meer over werken bij Rijk Zwaan

Deel dit artikel
Terug naar artikelen