Groeien

Rijk Zwaan opent Seed Connect Centre

Bij Seed Extraction draait alles om het goed organiseren van de eerste stappen in het zaadverwerkingsproces. Team Coördinator Robbin de Jongste van Rijk Zwaan legt uit hoe groot de impact is van de verhuizing van deze afdeling naar een nieuwe locatie voor de kwaliteit van de zaden én voor de mensen die er werken. Wat zij doen blijft vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar is onmisbaar in de keten van zaad tot plant.

Tekst: Pieternel van Velden
Fotografie: Sharon Schouten

Het personeelsbestand van groente- en fruitveredelingsbedrijf Rijk Zwaan in De Lier telt opvallend veel gelijke familienamen. Wie eenmaal in de wereld van zaden en veredeling terecht komt heeft zijn hart eraan verpand. Zo ook Robbin de Jongste, Team Coördinator Operations Zaadlob & Seed Extraction, die zijn jeugd doorbracht in De Lier en net als zijn vader bij hetzelfde bedrijf werkt. In die functie begeleidt hij de grote verhuizing van de extractie-afdeling van het oude gebouw De Plantage naar het nieuwe Seed Connect Centre (SCC).

Zaadbewerking en zaadopslag

Begin april opende Rijk Zwaan het SCC op de hoofdlocatie in De Lier. Met deze uitbreiding vergroot het bedrijf de capaciteit voor zaadschoning, bewerking, opslag en verpakking, om zo te blijven voldoen aan de groeiende vraag naar groentezaden. Bij de bouw van het gebouw van 200 meter lang, 80 meter breed en 15 meter hoog, is rekening gehouden met de milieu-impact die deze nieuwe locatie heeft. Zo ligt het dak vol zonnepanelen en het gebouw is aardgasvrij. Een warmte-koude opslagsysteem zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Efficiënt gebruik van water heeft eveneens een hoge prioriteit. Voor het extractieproces, het proces waarbij de zaden van de vruchten worden gescheiden, is dagelijks ±200 m³ water nodig dat van goede kwaliteit moet zijn. Deze hoeveelheid water is nodig voor het verwerkingsproces van vruchten tot zaden. Achter het gebouw ligt daarom een groot regenwaterbassin. Ook is het mogelijk om regenwater op te slaan in de grond.

Meer ruimte nodig

“Het was hoog tijd dat we met de afdeling Extractie gingen verkassen”, vertelt De Jongste. “Op de vorige locatie, in een ander gebouw op ons terrein, groeiden we uit ons jasje. Er leefden verschillende ideeën en wensen om de werkprocessen en omstandigheden te verbeteren, zoals meer licht op de afdeling, betere waterafvoer in het extractieproces en automatisering van de processtappen die fysiek belastend zijn. Daarom is er een compleet nieuwe afdeling Extractie ontworpen en gerealiseerd in het SCC. Hier zitten we nu samen met de andere afdelingen van Operations. Deze afdeling is verantwoordelijk voor de verwerking, opslag, en logistiek van zaden.”

Kneuzen en spoelen

Rijk Zwaan bewerkt en verpakt in De Lier de zaden die het wereldwijd produceert. Dit zijn naast zaden van vollegrondsgroentegewassen zaden van vruchtgewassen als aubergine, courgette, komkommer, paprika, peper en tomaat. Iedere vrucht heeft zijn eigen verwerkingsproces. De oogst komt dagelijks in kuubskisten of kleine kisten binnen op de verwerkingslocatie. Bij binnenkomst krijgen de partijen een label met barcode. “Bij elke stap in het proces scannen we het label. Hiermee borgen we de tracking en tracing van alle partijen”, legt De Jongste uit.

‘HOOG TIJD DAT DE AFDELING EXTRACTIE GING VERKASSEN’

Uniform kiemen

De vruchten van bijvoorbeeld tomaten gaan vervolgens in een machine die ze kneust en fi jnslaat. Door water toe te voegen ontstaat een mengsel van zaden en pulp. Het mengsel wordt gescheiden: de pulp drijft en de zaden zakken naar beneden. Daarna volgt het drogen van de zaden. Na de extractie volgen binnen Operations nog verschillende bewerkingen. De Jongste: “Op verschillende momenten in het vervolgproces doen we kwaliteitstoetsen. Deze voeren we uit in onze eigen laboratoria. We zijn hiervoor geaccrediteerd door Naktuinbouw. Op basis van de toetsresultaten bepalen we welke volgende bewerkingsstappen er nodig zijn om uiteindelijk de hoge kwaliteit te leveren aan onze klanten. Zo gebruiken we sorteermachines die op basis van röntgenbeelden van het zaadje alleen de best kiemende zaden kunnen sorteren. Ook kunnen we de zaden primen om ervoor te zorgen dat ze uniform gaan kiemen of we geven ze een kleurcoating mee. De laatste handeling is het verpakken voor de klant.”

Efficiënter, schoner, professioneler


Het nieuwe gebouw is volledig ingericht voor de toekomst. “We hebben nu twee bewerkingslocaties, waarin identieke apparatuur staat”, legt De Jongste uit. “Zou zich een calamiteit voordoen, in één van de afdelingen, dan kunnen we op de andere locatie gewoon doorgaan met ons werk.” Arbo technisch is er ook veel verbeterd. De kisten worden nu automatisch gewassen in plaats van met de hand. De fysieke belasting voor medewerkers is ook afgenomen. Vroeger moest de pulp handmatig worden afgevoerd. Nu zorgen pompen ervoor. “Die zijn we nu aan het testen. Dat is spannend, maar het ziet er goed uit.” Al deze verbeteringen samen maken het verwerkingsproces efficiënter, schoner en professioneler, met grote voordelen voor zowel het personeel als de kwaliteit van het zaad.

“Het is een enorme operatie, heel gaaf om daaraan deel te nemen”, vertelt de coördinator. “Sinds januari zit Extractie op de nieuwe locatie. Momenteel zijn we bezig met het verhuizen van de andere afdelingen van Operations. Aan het einde van het jaar is alles verhuisd. Tegelijkertijd met de verhuizing van de afdelingen passen we de organisatie aan.” Er is daarbij veel aandacht voor de medewerkers. Ze worden meegenomen in de veranderingen die de verhuizing met zich meebrengt. Ook krijgen ze de kans om nieuwe taken te leren en zich verder te ontwikkelen De Jongste: “Daar krijg ik zelf de meeste energie van. Hoe mooi je dit technische proces inricht, hoe goed de hygiëneprotocollen werken, de belangrijkste factor blijft de mens. Iedereen is zich erg bewust van de verantwoordelijkheden die bij dit werk horen.” Voor de teler geeft deze investering vooral betrouwbaarheid. Het proces is effi ciënter en nog beter geborgd. Dit zorgt uiteindelijk voor zaadpartijen van hogere kwaliteit.

Deel dit artikel
Terug naar artikelen